EventExhibitionNews

Textile Circularity, Art & Technology

Artist Talk - Maria Dubin

Textile Circularity, Art & Technology

Textile Circularity, Art & Technology

Dato:10. juli - 15. august 2021

Sted: Holmegaard Værk

Adgang til udstillingen er inkluderet i entrébilletten.

Genbrug behøver ikke være gråt i gråt!

Sidste år var Hytte 68 på Holmegaard Værk fyldt med Maria Dubins store, blomstrende lærreder i udstillingen Take a Walk in the Park. Nu vender kunstneren vender tilbage med projektet Textile Circularity, Art & Technology.
Et år er gået, og vi er blevet en udviklingshistorie rigere. De værker, som Maria Dubin nu viser på Holmegaard Værk hen over sommeren, er udtryk for et rum, hvor kunst og videnskab går i dialog. Sammen med Lene Lange, professor i bioteknologi ved DTU (f), dr.scient. har Maria Dubin udviklet en række helt nye værker, der tager udgangspunkt i genbrug af affaldstekstiler.

"Med udstillingen på Holmegaard Værk er det første gang, resultater fra det spændende projekt Textile Circularity vises frem for offentligheden. Projektet sætter spot på de stærkt problematiske forhold i forbindelse med konventionel tekstilproduktion og undersøger samtidig, om man kan gå nye veje mod større bæredygtighed. Det er utroligt spændende og en vigtig dagsorden," siger Holmegaard Værks faglige leder, Mette Bielefeldt Bruun.

Globalt problem

Dyrkning af kraftigt stigende mængder bomuld tager land fra produktionen af mad til en voksende befolkning og indebærer stort forbrug af vand og pesticider. Samtidig foregår produktionen af tøj ofte under bekymrende sociale forhold. I Danmark ender 89.000 ton tekstil årligt som affald. Kun 300 ton genanvendes i Danmark.

80% af tekstilaffaldet bliver brændt, og EU har derfor forbudt afbrænding af tekstiler fra 1. januar 2025. Det haster med at udvikle løsninger: Hvad vi gør med disse bjerge af tekstiler, der ikke længere må brændes?

Maria Dubin og Lene Lange vil vise, at brugte tekstiler kan blive endnu smukkere, end de nye var! Det vil de gøre ved et inspirerende samarbejde mellem kunst og teknologi. Genbrug behøver ikke være gråt i gråt og afsavn. Cirkulær brug kan tilvælges på grund af dets skønhed - forenet med bevidst valg af den bæredygtige løsning.

"Textile Circularity forvandler gennem innovation, kunst og håndværk affaldstekstiler til smukke, nye tekstiler. Projektet passer derfor som hånd i handske til Holmegaard Værks intention om at være førende indenfor formidling af ny viden og innovation indenfor design og kunsthåndværk," siger Mette Bielefeldt Bruun.

Take a Walk in the Park - Metamorphosis

Som et sindbillede på det fælles projekt og den metamorfose, som det har gennemgået siden 2020, vises kedeldragter syet af sammensatte stykker af genbrugsstof med Dubins værker som farverige tekstiltryk og tekstiler med Dubins værker gengivet i deres helhed på udsorteret linned tænkt som vægophæng, duge eller gardiner. Til den ene kedeldragt har man genbrugt en lynlås fra Dubins gamle kedeldragt, til den anden gamle knapper. Med nye veje i forhold til genbrug vises dette klassiske arbejdstøj; nu blot i ny forklædning.

Store kunsttryk vises i sammenhæng med lærred og kedeldragter: på cirkulært genbrugt stof er der udført kunsttryk fra serien Take a Walk in the Park, der blev vist på Holmegaard Værk sidste år.

"Trykkene viser, hvor subtilt et udtryk tekstilerne får, når de bliver klædt på med kunst. På denne måde kan kunsten lede vejen for videnskaben og skabe nye veje for udfoldelsen af genbrug - kunstnerisk bæredygtigt!" siger Maria Dubin.

Praktisk info:
Textile Circularity, Art & Technology kan ses på Holmegaard Værk I perioden 10. juli - 15. august 2021. Adgang til udstillingen er inkluderet i entrébilletten.

Projektet har fået støtte af Innovationsfonden (Innobooster). Hovedkræfterne er kunstner Maria Dubin, kurator Catherine Lefebvre og Proff. Lene Lange. Elis/Berendsen Textil Service har doneret udsorteret linned, hvorpå Dubins værker er blevet trykt. Kunstner og skrædder Robert Alex Petersen, der er opvokset i Fensmark, har syet de nye kedeldragter.

Kontaktinformation

Mette Bielefeldt Bruun // Faglig leder

mbr@museerne.dk, tlf. 3117 2307

Holmegaard Værk

Glasværksvej 55, 4684 Holmegaard

Tlf. 7070 1236 / www.holmegaardvaerk.dk