Text and books

The Old Convent Garden in the Tunis Medina 3

The Old Convent Garden in the Medina

Af Catherine Lefebvre

Et nonnekloster i Tunis. En have. En have i byen. I Medinaen. En gammel, historisk have.
Et rum, der per definition vil tiltrække billedkunstneren Maria Dubins opmærksomhed.
Maria Dubin har boet og arbejdet i Tunis i lange perioder af sit liv. Inspirationen fra Tunesien har indlejret sig, og sat sit stærke præg på Marias værk. Selvom Maria bor i Danmark, er påvirkningen fra Tunis og Medinaen massivt tilstedeværende og meget synlig og nær.
Der er kun to haver tilbage i Medinaen, og efter at have hørt om klostret og den dertil hørende have, bliver dette sted centrum for Dubins fordybelse og kunstneriske virke i en periode i 2022.
Med stor intensitet skaber Maria Dubin en serie blyantstegninger, der peger på havens essens og Medinaens betydning. Disse tegninger udstilles som pop-up udstilling i kapellet i det gamle kloster, og kommer derefter med hjem til Danmark.
Her tager Maria Dubin dem med i sit atelier, og processen fortsætter og blyantstegningerne bliver nu et stærkt forlæg for en serie oliepasteller, der får titlen ‘The Old Convent Garden in the Medina’. På denne måde bliver oliepastellerne skabt i København ud fra den primære kilde, nemlig blyantstegningen fra det vigtige øjeblik i Tunis.
Pastellerne har en nærhed og beskriver i deres farvesammensætning den unikke stemning, der er i haven og den omkringliggende Medina. Samtidig er de udtryk for kunstnerens erindring om havens og Medianens farver og former, som bliver materialiseret i tiden efter rejsen til Tunis – hjemme i København.
Havetemaet er meget stærkt, og kommer ikke ud af det blå. Tidligere har Maria beskæftiget sig med haver, der på en eller anden måde er ikoniske og taler til os.
Karen Blixens have på Rungstedlund blev f.eks. et udgangspunkt for nye værker tilbage i 2016, da Maria Dubin med et gennemgribende studie af havens rum og den enkelte blomst, skabte nye værker, der tog haven ind og kommenterede den. I Tunis pryder hundredårige subtropiske træer, oliventræer og palmer haven, på Rungstedlund pryder hundredårige bøge- og egetræer de jorde, som Blixen hele sit liv havde under sine vinger. Begge haver rører Dubin, og det virker som om hun kredser om at indfange, hvad man kunne kalde ‘havens sjæl’. Alt det helt særlige og unikke, der gør netop den plet på jorden til noget helt særligt, fuld af ånd.
Denne have ved huset der nu hedder Dar Meso, huser i dag et internationalt kunstnerresidency, som blev bekendt for Maria Dubin af en nær ven, som havde sin gang i nonneklostret som barn. Nonnerne åbnede dét, der blev hendes store interesse for bøger. Dengang var nonneklostrets bibliotek et frugtbart og overdådigt rum til fordybelse og læring.
Dar Meso blev bygget mellem 1887 og 1908 af franskmanden Alain Fournials. Han var fascineret af den orientalske have som model, og bestræbte sig på at etablere dette paradis på jord. Fournials døde i 1927 og herefter gik hus og have videre til forskellige religiøse samfund, som brugte stedet til godgørenhed.
Maria Dubins markante serie af værker fra den gamle klosterhave og Medianen er et vidnesbyrd om Maria Dubins store kærlighed til Tunesien og hendes ønske om at dele den med hele verden. Med kunsten bygge bro mellem kulturer. Fra Rungstedlund til Tunis.
Værkerne fra Medinaen i Tunis har været udstillet i november 2022 Lissabon på en pop-up udstilling, og kommer nu hjem til Tunis for at blive set. Kunstnerens blik på den lokale have er en forløber for disse værker, og da de til dels er skabt i København, spiller Dubins erindring også ind her. Erindringen om den smukke og dragende tunesiske have.
Klampenborg, Denmark, February 12, 2023